Café Nobel v Tisé, s ochutnávkami z historie jídla

Profesionální pračlověk Jan „Tonda“ Půlpán; autor snímku © Daniela Martinová
  •  

Budou se vyprávět příběhy z vývoje lidského druhu a lidské společnosti – perspektivou toho, co se kdy jedlo a proč. Možná se pak ukáže v zajímavém světle i to, co jíme dnes. Hostem večera v kavárně a restauraci Refugio v Tisé na Ústecku bude ve čtvrtek 21. dubna experimentální archeolog a profesionální pračlověk Jan „Tonda“ Půlpán.

Obecně není snadné vcítit se do jiných kultur, vzdálených geograficky nebo v čase. Ochutnat neznámé jídlo nebo se dokonce stravovat po jistou dobu stejně jako příslušníci jiných kultur přináší zajímavou možnost okusit, jak jinak může svět vnímat jiná lidská bytost. „Součástí vyprávění bude i několik drobných ochutnávek,“ láká koordinátor cyklu Café Nobel Frederik Velinský.

Jan „Tonda“ Půlpán se v rámci projektu „Jak obléci pračlověka“ věnuje experimentální archeologii. Týmovou práci doplňuje o mnoho periferních dovedností, bez kterých by fungování projektu nebylo úplné: plánování, osobnostní řízení, lektorské dovednosti, kontrola kvality a hlavně řemesla všeho druhu. Rekonstrukcím života v pravěku se mnoho let věnoval jako zálibě, dnes je již profesionálním pračlověkem.

Café Nobel začne v 18:30 hodin. Kavárna a restaurace Refugio se nachází u paty hlavní přístupové cesty do Tiských stěn, u kostela sv. Anny. Další informace o Café Nobel naleznete na cafenobel.ujep.cz.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*