Ochutnejte nejlepší štrúdl na Lidickém náměstí

  •  

Důležitou součástí vánočních svátků je už od nepaměti jídlo. Rodinná štědrovečerní večeře, božíhodový oběd, posezení u vánočního cukroví s přáteli. To prostě ke správným Vánocům patří. Nadbytečná kila po Vánocích někdy také, ale to už je jiná věc.

Svoje kulinářská specifika má ale i adventní čas. Jsou spojená především s adventními trhy. Svařené víno, klobásy, nebo něco sladkého. Romantická atmosféra trhů propůjčuje těmhle vlastně nijak mimořádným věcem zvláštní kouzlo. Mnozí z nás jezdí za adventní atmosférou a dobrotami k německým sousedům, pěkné trhy ale můžeme najít i u nás doma.

Vánoční trhy

V Ústí nad Labem můžete pod širým nebem svírat v dlaních hrnečky se svařeným vínem na Vánočních trzích na Lidickém náměstí, a to po celý advent až do 24. prosince. Kromě svařáku bude po celou dobu trvání k mání spousta dobrot, ovšem kulináři by si určitě neměli nechat ujít sobotu 13. prosince, kdy na trhu ve 13:30 začíná akce České jablko a vánoční štrúdl. Na programu je přehlídka výpěstků českých ovocnářů a také soutěž o nejlepší štrůdl.

U sousedů

Těm, kteří nedají dopustit na bratwursty našich saských sousedů, můžeme připomenout, že o adventních víkendech vypravují dráhy do Drážďan speciální vlak s názvem Vánoční kometa. Ať už na kometě nebo po vlastní ose, jestli se o adventu vydáte do Drážďan, zkuste na nejstarším z jejich trhů na Strizelmarktu najít stánek jednoho ze wackerbarthského vinařství. Glühwein, tedy svařák tam dělají podle vlastního receptu a je z bílého vína a nejen pro to je o poznání jiný, než ty běžné. Na Striezelmarktu najdete také velké množství stánků drážďanských pekařství, ve kterých prodávají především štoly. Tradiční místní vánoční pečivo. V sobotu 6. prosince tady proběhne tradiční slavnost této sladké dobroty. Místní pekaři napečou obří štolu, kterou povezou v průvodu historických postav a místních cechů na Strizelmarkt. Tam bude štola rozřezána a rozprodána lidem.

Ale zpátky ke svařenému vínu. Kdo nemusí drážďanské tlačenice, může se vydat ještě pár kilometrů za saskou metropoli do Míšně. Města porcelánu a také vína. Na vánočních trzích ho samozřejmě prodávají svařené. A to jak červené, tak bílé. Je opravdu dobré a za naši redakci ho můžeme jen doporučit. Atmosféra starobylého míšeňského náměstí a zacinkání porcelánové zvonkohry z tamního kostela jen podtrhují jeho dokonalost.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*